Innehåll

Säby-bygdens spelmanslag

Säbydraget är en dur- och dragspelsgrupp, där alla medverkande på något sätt har anknytning till Säby.
På repertoaren finns mestadels gammeldans- och folkmusik.

Från köket till finrummet
Det hela började på Säbydagen 1988 då Sven-Erik Buskenström, nyinflyttad till Säby och Gunilla Andersson från Sala samt Harry Wallström från Dala-Floda underhöll med musik på durspel i Säby församlingsgård.
Några av Säbydragets blivande medlemmar var där och lyssnade. Dåvarande prästen Alf Karlsson visste om att det fanns spelmän i församlingen, och föreslog att det skulle bli en spelmansträff i Säby.
Margit Carlsson kontaktade de musikanter hon visste om. Vi träffades hemma i köket hos Margit i Löpdal, och på den vägen blev det under många år.
Efterhand som vi förkovrade oss, och medlemsantalet ökade, så flyttade vi in i finrummet.

10-årsjubileum
1998 firade vi 10-årsjubileum och så småningom hopade sig engagemangen. Det kunde ibland bli en tre, fyra spelningar i veckan. Vi spelar mestadels på sjukhem, servicehus, IOGT, bröllop, privata fester, dragspelsstämmor, midsommarfester, julgransplundringar, Westerqwarns årliga julmarknad och naturligtvis på Säbydagen, som fortfarande är ett årligt återkommande engagemang.

Medverkan i Radio Västmanland
Efter en spelning på Växhuset i Västerås, då vi var förband till Erik Franks framträdande, hörde Radio Västmanland av sig och ville göra ett radioprogram med Säbydraget.
I lokalradions förnäma inspelningsstudio spelade vi in 10 låtar, som senare, blandat med lite prat, användes i radioprogrammet Lokal musik.

CD- inspelning
Ett år senare samlades vi i studion igen och spelade in några fler låtar, som resulterade i att vi gav ut vår första CD.

 
Övre raden från vänster Nedre raden från vänster
Christer Johansson drag- och durspel Jan-Erik Lindström, gitarr och sång
Per-Erik Thunberg, drag- och durspel. Maud Falk, dragspel och sång
Milton Johansson, bas Bertil Ericsson, fiol
Sven-Erik Buskenström, durspel Karl-Axel Karlsson, dragspel
Margit Carlsson, dragspel.

Två medlemmar gör succé i Texas USA.
Sven-Erik Buskenström och Christer Johansson besökte Texas och Viking Fest arrangemanget .
Dom tog, turligt nog, med sig sina durspel. Någon spelning från scenen var inte planerad däremot blev dom utvalda att som enda spelmän gå i täten för paraden, spelande Elg- Anders gånglåt. Se bilden nedan.
Deras "Buskspel" drog också stor publik.
Läs arrangörernas tack till dem på den engelskspråkiga sidan.

Till startsidan.   Top